Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

10 Πράγματα Που Πρέπει Να Ξέρεις Για Το Νέο iPad

Λοιπόν.

Η Apple μόλις παρουσίασε το νέου iPad, το οποίο είναι λίγο-πολύ ολόιδιο με αυτό που φανταζόμασταν με βάση τη φημολογία των τελευταίων ημερών. Τα σημαντικά πράγματα που πρέπει να ξέρεις για να διαμορφώσεις γνώμη γι’ αυτό το προϊόν είναι τα εξής:

1. Το λένε «the new iPad». Όχι iPad 3 ή iPad HD. Τα νούμερα τελείωσαν. Πράγμα που σημαίνει ότι στην αγορά θα υπάρχουν το «new iPad» και το «iPad 2″  και το καλό θα είναι το πρώτο. Μια επιλογή περίεργη, ρηξικέλευθη κι ακατανόητη με την οποία δεν θα νιώσω άνετα ποτές.

2. Η οθόνη του «new iPad»  έχει μεγαλύτερη ανάλυση από την οθόνη που κοιτάζεις αυτή τη στιγμή.

Η πρόταση που μόλις έγραψα έχει 99,9% πιθανότητες να είναι αληθινή. Ελάχιστες οθόνες στη Γη έχουν μεγαλύτερη ανάλυση από αυτήν, τη 2048×1536, τη σκέφτομαι και το στόμα μου γεμίζει σαλάκια. Το iPad (και εδώ σταματάω να το αποκαλώ «new iPad») στουμπώνει στις ίδιες διαστάσεις με τα προηγούμενα iPad τετραπλάσια πίξελ, πράγμα που σημαίνει ότι τα πίξελ σχεδόν δε φαίνονται με γυμνό μάτι και η εικόνα είναι πεντακάθαρη, σα να κοιτάς την πραγματικότητα. Είναι, όπως καταλαβαίνεις, σημαντικό πράγμα, μάλλον το σημαντικότερο, δεδομένου ότι μιλάμε για μια συκευή που πρακτικά είναι μια σκέτη οθόνη. Τα γράμματα θα διαβάζονται θαυμάσια, οι εικόνες θα είναι ζωντανές, το βίντεο κρυστάλλινο. Βεβαίως, τίθενται θέματα:

Πώς θα φαίνεται το web, που είναι σχεδιασμένο για διαστάσεις πολύ μικρότερες; Πόσο θα αυξηθεί το μέγεθος των apps για να περιέχουν τέτοια γραφικά;

Κι άλλες τέτοιες απορίες. Ανυπομονώ να τις λύσω αυτοπροσώπως, ενώπιος ενωπίω, με τα χέρια.

3. Είναι πιο γρήγορο. Έχει καινούριο, ταχύτερο (αλλά διπύρηνο) επεξεργαστή με τετραπύρηνο επεξεργαστή για τα γραφικά και έτσι όλα αυτά τα γιγάντια σε μέγεθος γραφικά θα κουλαντρίζονται καλύτερα. Και, απ’ ό,τι κατάλαβα, έχει και 1GB RAM, η πρώτη iOS συσκευή που αποχτά αυτή την πολυτέλεια.

4. Η μπαταρία θα κρατάει όσο κρατούσε και στα προηγούμενα.

5. Είναι λίγο πιο παχουλό από το iPad 2 και λίγο πιο βαρύ. Αυτό είναι κακό.

Το δεύτερο πρόβλημα που είχα πάντα με το iPad μετά τη μέτρια ανάλυση στην οθόνη ήταν το βάρος του. Δεν είναι κάτι που το κρατάς άνετα με το ένα χέρι ή που το ‘χεις και το διαβάζεις σε κάθε πιθανή στάση χωρίς να σκέφτεσαι το πώς (όπως είναι ένα κινητό, ή ένα Kindle). Ακόμα και βόλτα να θες να το πας, τα 600+ γραμμάρια που ζυγίζει είναι κάτι, δεν είναι λίγα. Αυτό ούτε τώρα αλλάζει. Κι είναι ένα θέμα που επηρεάζει το #10, δες.

6. Έχει και πολύ καλή κάμερα στην πλάτη, πολύ παρόμοια με του iPhone 4S, σε αντιδιαστολή με την κάμερα του προηγούμενου iPad που ήταν για γέλια. Βεβαίως, το να βγάζεις φωτογραφίες με μια τόσο μεγάλη συσκευή παραμένει ελαφρώς γελοίο. Τέλος πάντων, δικαίωμά σου είναι να είσαι γελοίος, τώρα μπορείς τουλάχιστον να βγάζεις και καλές φωτογραφίες και 1080p  βίντεο.

7. Χρησιμοποιεί τα ασύρματα δίκτυα LTE για πολύ γρήγορο Ίντερνετ (μέχρι 73Μbps) – που βεβαίως δεν έχουμε εδώ στην Ελλάδα.

8. Πέρα από τις αναμενόμενες ανανεώσεις των apps (Garageband, iMovie, Keynote, Pages κλπ) κυκλοφορεί και το iPhoto για το iPad. Το iPhoto είναι μια εκτρωματική εφαρμογή διαχείρισης φωτογραφιών στα Mac, αλλά απ’ ό,τι φάνηκε στην παρουσίαση στο iPad θα είναι αξιοπρεπές και χρήσιμο με διάφορα εργαλεία για να πειράζεις/διορθώνεις φωτογραφίες με τα δαχτυλάκια και για να τις μοιράζεσαι με το σύμπαν (3.99 ευρώ στο App Store τώρα). Αλλά το νέο iPad δεν έχει Siri. Όχι ότι είναι καμιά σοβαρή παράλειψη, λέμε τώρα.

9. Tο νέο iPad Κυκλοφορεί στην Ελλάδα στις 23 Μαρτίου με τιμή ίδια με την τιμή που είχε το iPad 2. Το iPad 2 θα εξακολουθεί να κυκλοφορεί, με τιμή ένα κατοστάρικο χαμηλότερη, και μόνο στην έκδοση 16GB.

10. Το συμπέρασμα: Πρόκειται για μεγάλη εξέλιξη, καθώς η οθόνη μόνη της αλλάζει πολλά πράγματα. Ακόμα κι αν έχεις iPad ή iPad 2 και το χρησιμοποιείς όπως υποθέτω το χρησιμοποιείς (στην τουαλέτα κυρίως, αλλά και σε διάφορες άλλες στιγμές της καθημερινότητας), έχεις πράγματα να κερδίσεις με την αναβάθμιση. Αλλά υπάρχουν διάφορα θέματα, καθώς εμείς εδώ στην Ελλάδα έχουμε μια λεπτομέρεια που μας απασχολεί, πως τη λένε να δεις, α ναι, την πτώχευση. Δεν υπάρχουν λεφτά. Οι αγορές οποιουδήποτε πράγματος περνάνε από κρησσάρες με τρύπες πολύ πολύ μικρές.

Όσο για εμένα, που έχω το πρώτο iPad, αυτό που βγήκε προ διετίας: It’s complicated. Αν ήμασταν στο 2009 η απόφαση θα ήταν εύκολη. Αλλά δεν είμαστε και δεν είναι και υπάρχει κι άλλος λόγος πέρα από την οικονομική κρίση, που δεν είναι: Τους τελευταίους μήνες έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιώ το iPad. Το χρησιμοποιώ πολύ λιγότερο. Θα γράψω τους λόγους και το τί συμβαίνει και το τι σημαίνει και σχετικά συμπεράσματα σύντομα.

Επίσης κάτι που θα γράψω σύντομα: Review του «new iPad»!

Ουφ, δε μπορώ να το συνηθίσω με τίποτα. 



from θοδωρής γεωργακόπουλος http://www.georgakopoulos.org