Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Προσνήωση πυραύλου της SpaceX στο σκοτάδι

spacex falcon 9 returning

Οι εξελίξεις στη διαστημική τεχνολογία συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν, καθώς η SpaceX κατάφερε να προσνηώσει έναν Falcon 9 σε θαλάσσια πλατφόρμα στο σκοτάδι. 

Ο πύραυλος της SpaceX ταξίδευε με ταχύτητα έξι φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου και επέστρεψε από την μεταφορά μεγάλου φορτίου στο διάστημα. Η θαλάσσια πλατφόρμα της SpaceX ήταν σε κατάλληλη θέση στα σκοτεινά νερά και περίμενε την επιστροφή του πυραύλου, σε μια αποστολή που στο παρελθόν θα αποτελούσε σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Ο πύραυλος Falcon 9 της SpaceX μετέφερε με ασφάλεια έναν ιαπωνικό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο σε τροχιά και τον έθεσε σε λειτουργία με πλήρη επιτυχία. Το δύσκολο κομμάτι ήταν να καταφέρει η εταιρεία να τον επαναφέρει στη Γη και να τον τοποθετήσει με ασφάλεια πάνω σε μία κινούμενη πλατφόρμα στα σκοτεινά νερά. Όλα στέφθηκαν με επιτυχία και τόσο ο Elon Musk, όσο και όλοι οι εργαζόμενοι στην SpaceX δικαιούνται να πανηγυρίζουν.

Αυτή δεν είναι η πρώτη επιτυχημένη επαναφορά πυραύλου για τη SpaceX, αλλά αυτή έγινε σε πολύ δύσκολες συνθήκες λόγω του σκοταδιού. Ο άλλος πύραυλος της SpaceX που είχε προσγειωθεί με επιτυχία αναμένεται σύντομα να ξαναχρησιμοποιηθεί σε νέα αποστολή. Το γεγονός αυτό εξοικονομεί πολύ μεγάλα ποσά χρημάτων στη SpaceX και μειώνει σε μεγάλο βαθμό το κόστος της μεταφοράς φορτίων στο διάστημα.


via pestaola http://www.pestaola.gr