Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Τι Είναι Το Microsoft Surface

Και τώρα, μερικά πράγματα από μιαν αναπάντεχη παρουσίαση της Microsoft που μόλις τελείωσε, γεμάτη εκπλήξεις.

Η Microsoft παρουσίασε δικιά της ταμπλέτα. Όχι ταμπλέτες άλλων εταιριών -δικιά της. Μόνη της θα τη φτιάχνει, όπως φτιάχνει το Xbox και τα πληκτρολόγια.

Η ταμπλέτα έχει οθόνη αφής 10,6 ιντσών και λέγεται Microsoft Surface. Θα κυκλοφορήσει σε δύο εκδοχές. H μία, λεπτή και ελαφριά όσο το iPad, θα είναι κανονική ταμπλέτα, θα τρέχει τα «κουτσουρεμένα» Windows RT και θα παίζει κάποιες συγκεκριμένες εφαρμογές. Η άλλη, όμως, είναι όλο το θέμα.

Η άλλη, λίγο πιο παχιά (14mm) και βαριά (1 κιλό) είναι κανονικός υπολογιστής, με Windows 8 Pro. Έχει θύρα USB. Τρέχει κανονικό Microsoft Office, όλα τα προγράμματα των PC. Είναι κανονικός υπολογιστής σε σχήμα και μέγεθος ταμπλέτας.

Εξίσου εντυπωσιακό: Η Microsoft έφτιαξε ένα μαγνητικό κάλυμα για το Surface (όπως το smart cover του iPad) το οποίο όμως στην απομέσα του πλευρά είναι κανονικό πληκτρολόγιο (είτε αφής, είτε με κουμπάκια, ό,τι θες). Η οθόνη, δε, δέχεται και γραφίδα, Παράλληλα, η ίδια η συσκευή έχει ένα ποδαράκι που της επιτρέπει να στέκεται στο τραπέζι, οπότε voila: Κανονικό μικροσκοπικό λαπτοπάκι που τυχαίνει να έχει και οθόνη αφής.

Αυτό, όπως καταλαβαίνεις, είναι πολύ ενδιαφέρον. Όταν είχα πρωτοδοκιμάσει το πρώτο iPad είχα γράψει πως ανυπομονώ να έρθει η στιγμή που τα μηχανήματα αυτά θα γίνουν κανονικοί υπολογιστές, γιατί στην κουτσουρεμένη, απλοϊκή τους μορφή μου είναι λίγοτερο χρήσιμα και απαραίτητα. Μ’ αυτό που έκανε η Microsoft, βγάζοντας δηλαδή ένα κανονικό λειτουργικό σύστημα υπολογιστών προσαρμοσμένο (και) στις οθόνες αφής, και τώρα βγάζοντας και μια κανονική ταμπλέτα που θα το τρέχει, κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι τρομερά ενδιαφέρον.

Βεβαίως, παραμένουν ερωτηματικά. Για παράδειγμα στην παρουσίαση έδειξαν ότι η συσκευή έχει κάτι κενά για τον εξαερισμό. Ποιον εξαερισμό; Θα έχει ανεμιστηράκι μέσα;

Επίσης κρίσιμο είναι το θέμα της τιμής. Γιατί αν είναι ένα τέτοιο μαραφετάκι να κοστίζει παραπάνω από ένα ultrabook, η αγορά του δεν θα έχει πάρα πολύ μεγάλο νόημα.

Αυτά απομένει να τα δούμε. Προς το παρόν η Microsoft έκανε μιαν έκπληξη, παρουσίασε κάτι ενδιαφέρον και φρέσκο. Ετούτο το πράγμα μοιάζει πιο ποθητό και χρήσιμο από οποιαδήποτε Android ταμπλέτα εκεί έξω, αυτό είναι σίγουρο.

Διάβασε περισσότερα για το Microsoft Surface εδώ.

Παρεμπιπτόντως: Τον designer των προϊόντων τον λένε Panos Panay, πράγμα που μοιάζει πολύ με «Πάνος Παναγή», εικάζω Κύπριος. Ήταν υπεύθυνος για το άλλο Surface της Microsoft, εκείνα τα τραπέζια που η επιφάνειά τους ήταν ολόκληρη μια οθόνη αφής. Τα θυμάσαι; Δεν πειράζει.



from θοδωρής γεωργακόπουλος http://www.georgakopoulos.org