Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Opera browser, 300 εκατομμύρια χρήστες τώρα με WebKit

Ο Opera browser γίνεται WebKit με 300 εκατομμύρια χρήστες

Ο κόσμος του internet θα αλλάξει, ίσως γίνει καλύτερος, με τον Opera browser να ανακοινώνει ότι θα σταματήσει την ανάπτυξη του Presto rendering engine και θα αρχίσει να χρησιμοποιεί WebKit. Αυτό είναι το rendering engine που χρησιμοποιεί ο Safari και o Chrome.

Η αλλαγή είναι σημαντική για την πορεία του Opera browser που μέχρι σήμερα σχεδίαζε και εξέλισσε το δικό του rendering engine με έμφαση στην ταχύτητα κυρίως, γεγονός που μεταφραζόταν σε συγκριτικό πλεονέκτημα στον πόλεμο των browsers. Η εταιρεία αποφάσισε πλέον ότι το WebKit είναι πολύ καλό και πολύ γρήγορο πλέον, πληρεί τις προδιαγραφές που ενδιαφέρουν και φυσικά κοστίζει λιγότερο. Όλα αυτά ενώ η εταιρεία ανακοίνωσε 300.000.000 χρήστες.

Opera browser καλωσοριζει το WebKit

Rendering engine είναι το κομμάτι του browser που φροντίζει να μεταφράζεται ο κώδικας HTML σε sites. Όλοι αυτοί οι περίεργοι χαρακτήρες με γίνονται όμορφα sites μέσα από το rendering engine κάθε browser. Το WebKit κάνει αυτό ακριβώς και μάλιστα ως open source software.

Οι μηχανικοί της Opera θα προσφέρουν κώδικα στο project όπως όλοι οι άλλοι. Για την ακρίβεια έχουν ήδη γράψει patch για το κομμάτι που αφορά το “multi-column layout”.

“The WebKit engine is already very good, and we aim to take part in making it even better. It supports the standards we care about, and it has the performance we need. It makes more sense to have our experts working with the open source communities to further improve WebKit and Chromium, rather than developing our own rendering engine further”

The WebKit engine is already very good

Η απόφαση του Opera browswer να χρησιμοποιήσει WebKit ίσως να μην είναι τόσο τυχαία. Σχεδόν ένα χρόνο πριν κυκλοφορούσαν φήμες για πιθανή εξαγορά της εταιρείας από το Facebook, συμφωνία που δεν προχώρησε. Πριν από μερικές μέρες όμως, ο πρώην συν-ιδρυτής του Opera που εδώ και χρόνια δεν αποτελεί μέρος της εταιρείας, πούλησε σημαντικό όγκο μετοχών και πλέον διατηρεί μόλις το 5.18% αυτών χωρίς δικαίωμα να παρεμποδίσει οποιαδήποτε κίνηση αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο.

Η μεταστροφή στο WebKit θα κάνει τον Opera browser συμβατό με το σύνολο των tablet και smartphone browsers, γεγονός ιδιαίτερα ελκυστικό για συνεργία ή εξαγορά με το Facebook. Είναι μια πιθανότητα που πλέον δεν μπορεί να σκοντάψει πουθενά.



from pestaola http://www.pestaola.gr