Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Ubuntu for phones, OS για smartphones και Android

Ubuntu for phones, OS για smartphones και Android

Το Ubuntu για smartphones είναι εδώ. Το ολοκαίνουριο Ubuntu Phone OS φέρνει την δύναμη των PC στα χέρια του απλού χρήστη, δημιουργώντας ένα ενιαίο περιβάλλον και μοναδική εμπειρία ανεξάρτητα από το είδος της οθόνης. Τηλεόραση, PC ή κινητό είναι πλέον το ίδιο.

Αρχικά το Ubuntu για smartphones θα είναι διαθέσιμο ως αρχείο που θα μπορεί να τρέξει σε Galaxy Nexus αντικαθιστώντας το Android. Αυτή θα είναι και η μόνη επιλογή για όσους θέλουν να δοκιμάσουν το ολοκαίνουριο λειτουργικό. Όλοι οι άλλοι θα περιμένουν για ports από hackers ή τα πρώτα πραγματικά smartphones φορτωμένα με Ubuntu Phone OS στις αρχές του 2014.

Το χαρακτηριστικό του Ubuntu για κινητά είναι ότι δεν χρησιμοποιεί κουμπιά, αυτό που ξέρουμε ως home button και λειτουργεί χωρίς lock screen. Όλο το UI και η λειτουργία του Ubuntu smartphone, βασίζεται σε gestures στις 4 γωνίες της οθόνης.

Ubuntu Phone OS για Android και smartphones

Ubuntu for phones, OS για smartphones και Android

Πάνω βρίσκεται η αναζήτηση για search σε ολόκληρο το κινητό και το cloud. Δεξιά και με κίνηση προς τα αριστερα, ο χρήστης μεταφέρετε από την μια εφαρμογή στην άλλη. Στο κάτω μέρος βρίσκονται τα χειριστήρια κάθε app που όμως εξαφανίζονται για να κάνουν χώρο στην οθόνη. Αριστερά βρίσκονται οι εφαρμογές που χρησιμοποιούνται πιο συχνά μαζί με το εικονίδιο για το home screen του λειτουργικού.

Το UI μοιάζει με επιφάνεια γεμάτη με widgets και κλεμμένες ιδέες από κάθε άλλο λειτουργικό που ενώ μεμονωμένα δείχνουν έξυπνες και λειτουργικές στο σύνολο είναι τόσο μπερδεμένες και δύσκολες που δίνουν την εντύπωση concept video παρά για αληθινό προϊόν.

Το Ubuntu Phone OS θα τρέχει σε ARM αλλά και x86 επεξεργαστές.

Ubuntu for phones, OS για smartphones και Android

Αν θέλετε να δοκιμάσετε το Ubuntu για Android θα πρέπει να κάνετε λίγο υπομονή και να δείτε το βίντεο που ακολουθεί για να πάρετε μια ιδέα για το τι έρχεται. Εξαιρετικό Android hardware αλλά είναι καλύτερο αν τρέχει Ubuntu για λειτουργικό και έχει όλα τα καλά του Linux στο κινητό, στο PC και στο cloud.



from pestaola http://www.pestaola.gr